Beneficis anatòmics i fisiològics de la natació

Entrenador Personal Barcelona, Personal Trainer Barcelona, Gimnasios Barcelona, Clases Patinaje Barcelona, Enric Llinares, Beneficios Natación, Beneficis Natació

 

Enric Llinares - Licenciado en Educación Física, Entrenador Personal

 

Entrenador Personal Barcelona, Personal Trainer Barcelona, Gimnasios Barcelona, Clases Patinaje Barcelona, Enric Llinares, Beneficios Natación, Beneficis Natació

Els beneficis anatòmics i fisiològics que podem assolir mitjançant la pràctica de la natació són:

 

- Sistema cardiovascular. El treball aeròbic moderat i continuat és el més aconsellable per el múscul més important del nostre organisme, el cor. Aquest, amb l’exercici aeròbic, es muscula, s’enfortaleix i perd el greix que l’envolta. Això fa que cada bombeig que realitza sigui més potent i bombegi més sang a la resta del organisme.

 

- Sistema respiratori. Amb la natació enfortim tots els músculs, també els pulmons. Així, som capaços d’agafar una major quantitat d’aire en cada respiració amb menys despesa energètica, augmentant d’aquesta manera la oxigenació i reduint l’estrès d’aquests músculs respiratoris. Com a  resposta  d’un treball continu, els músculs respiratoris adquireixen elasticitat, mobilitat i, conseqüentment, una millora del ritme respiratori, obtenint fortalesa i treballant amb més efectivitat.

 

- Músculs i articulacions. La resistència que ofereix l’aigua fa que qualsevol moviment necessiti de grans grups musculars, proporcionant una tonificació adequada i evitant sobrecàrregues de treball en zones concretes que, a la llarga, poden provocar diferents lesions. Degut a la pressió de l’aigua i a la seva ingravetat, tot moviment en aquest medi és de baix impacte. D’aquesta manera es redueix al màxim la càrrega sobre els ossos i articulacions. Per tant, aconseguim un major treball articular, augmentant així,  la flexibilitat de totes les articulacions.

 

- Columna vertebral. Una de les majors patologies més comuns en l’actualitat són les lesions relacionades amb la columna vertebral i l’esquena. La postura horitzontal i la ingravetat del medi aquàtic afavoriran que no hi hagi una sobrecàrrega en aquesta zona. En molts dels casos, la natació evitarà provocar més dolor i ajudarà a disminuir els símptomes de la lesió.

 

- Circulació sanguínia. Gràcies a l’acció tèrmica de l’aigua sobre el cos, es  produeix una activació del sistema circulatori i la pressió que l’aigua exerceix sobre l’organisme facilita el retorn venós. Tot això, fa que millori la circulació sanguínia.

 

Com hem vist, la natació és un esport que aporta grans beneficis al nostre cos i a la nostre salut però, com comento en l’article “La importància del saber nedar”, aquests beneficis no s’aconsegueixen si no fem una bona pràctica de la natació, adaptada a les nostres necessitats.

 

Enric Llinares