La importància del saber nedar

Entrenador Personal Barcelona, Personal Trainer Barcelona, Gimnasios Barcelona, Clases Patinaje Barcelona, Enric Llinares, Importància del saber nedar, Importancia de saber nadar

 

Enric Llinares - Licenciado en Educación Física, Entrenador Personal

 

Des de diferents àmbits de l’esport i la salut sempre s’ha dit que la natació és un dels esports més complerts, i és veritat. És una de les poques disciplines esportives que posa en funcionament molts grups musculars alhora. A més a més hi ha un factor molt important, el baix risc de lesions a dintre de l’aigua en comparació a altres esports.

 

La natació és reconeguda per molts professionals de l’esport i de la salut com una activitat adequada per obtenir múltiples beneficis: la millora de la condició aeròbica, la flexibilitat, la força corporal, el to muscular i la coordinació en general, en són alguns exemples. És important destacar, també, que la natació la pot practicar  la majoria de les persones, independentment de l’edat i, alhora, és ideal per als qui, per uns motius o altres  no poden practicar altres tipus d’activitat física.

 

Hem d’aclarir que, els beneficis que ens aporta la natació, només els obtindrem si nedem correctament, desenvolupant els exercicis adequats i adients a la nostra condició física, edat i característiques. Si no ho fem així, la natació deixarà de ser una pràctica saludable convertint-se en un factor contrari a la nostra salut.  Així doncs, si nedem correctament, la natació ens brindarà multitud de beneficis a nivell de salut, a més a més dels lúdics, socials i emocionals, summament importants en qualsevol pràctica esportiva.

 

Però, quines són les condicions que fan de la pràctica de la natació una activitat realment recomanable? 

 

Entrenador Personal Barcelona, Personal Trainer Barcelona, Gimnasios Barcelona, Clases Patinaje Barcelona, Enric Llinares, Importància del saber nedar, Importancia de saber nadar

La natació és un exercici físic que aporta importants beneficis al organisme, degut al lloc on es practica: l’aigua. El medi aquàtic ens ofereix una sèrie de possibilitats que no ens pot oferir el medi terrestre. L’aigua ens ajuda a millorar l’esquema corporal, la lateralitat i l’orientació espai-temporal gràcies a les forces que exerceix sobre els segments corporals i aquests sobre ella.

 

Els moviments sobre qualsevol dels eixos corporals (girs), adquireixen una major seguretat gràcies a la ingravetat i a la flotació d’aquesta, reduint així les tensions musculars, al no haver de descarregar tot el nostre pes sobre l’esquena. La posició horitzontal que s’adopta a l’aigua, juntament amb el fenomen de la ingravetat, suposen una gran descàrrega per a la columna vertebral. La flotació que aquest medi ens permet  ens facilita el treball de coordinació i equilibri, millorant així els nostres patrons motors.

 

Com hem dit anteriorment, un aspecte important a destacar de la natació és la implicació que tenen la majoria dels músculs de les diferents regions anatòmiques. La majoria de les tècniques de natació segueixen el principi de que el tors i les cames han de mantenir-se en posició paral·lela a la superfície de l’aigua. Aquesta posició fa que l’abdomen es contragui mentre es mouen les cames i els braços per impulsar-se, i amb aquest simple moviment s’exercita tot el cos.

 

Així doncs, la natació és l’esport aeròbic per excel·lència, perquè no té impactes sobre les articulacions, per el seu gran desenvolupament aeròbic i per la implicació de pràcticament la totalitat dels grups musculars. A més a més és una excel·lent teràpia en casos de rehabilitació i problemes funcionals. És per això que aquesta s’aconsella desde nadons fins a gent de la tercera edat, passant per embaraçades i persones amb problemes d’obesitat.

Entrenador Personal Barcelona, Personal Trainer Barcelona, Gimnasios Barcelona, Clases Patinaje Barcelona, Enric Llinares, Importància del saber nedar, Importancia de saber nadar

Darrerament, han sorgit una gran varietat d’activitats aquàtiques per a totes les edats i nivells com l’aiguagym, l’ai-txí, la matronatació, l’aiguadolça, l’aquatic-GAC, entre d’altres. Totes aquestes, cada una des de la seva vessant i amb les seves pròpies característiques persegueixen tres objectius bàsics: un estat òptim de condició física,  un nivell alt de interacció social, i una pràctica divertida mitjançant el component lúdic sense oblidar, en cap cas, l’assoliment dels beneficis anteriorment esmentats.

 

No obstant, és molt important saber que no totes són adequades per tothom. És per això que hem de tenir en compte quin és el nostre objectiu i les nostres necessitats, així com el nivell, condició física, edat, patologia, etc.

 

Per tant, a l’hora de iniciar-se o decidir-se per aquest esport, serà absolutament necessari conèixer, mitjançant un professional de la natació de la instal·lació esportiva, el nivell que tenim, i definir plegats quina de les modalitats de natació que s’ofereixen a la instal·lació és la més adient per a nosaltres. D’aquesta manera, tots junts, farem de la natació una pràctica esportiva agradable i beneficiosa per a la nostra salut!

 

Enric Llinares